När temperaturen når 4 plusgrader blir fästingarna aktiva och vi djurägare för börja kolla pälsen mer noga varje dag efter promenaderna. Det är viktigt att vi tar bort fästingar så fort vi ser dem då även hundar kan drabbas av både TBE och Borrelia precis som vi människor. Här får du tips för hur du ska göra för att ta bort fästingar på hund. Men det bästa är att förebygga. Att använda fästinghalsband är enligt bästitest24.se mycket effektivt, så slipper du plocka fästingar. Man kan även få tabletter utskrivna av veterinär.
Det bästa sättet att plocka fästingar är genom att använda en pincett med en fin spets, eller en fästingborttagare. Se till att ta tag så nära huden det går och att du får tag om fästingens mundelar. Dra sedan rakt ut försiktigt och titta sedan på fästingen för att se så alla mundelar följde med. Sedan kan du bränna fästingen, eller mosa den.
Även om det inte är att rekommendera så måste man ibland ta bort fästingar som bitit sig fast med sina fingrar. Det fungerar bäst med naglar som är korta, men inte nyklippta. Precis som med pincetten ska du ta tag så nära huden som möjligt och se till att naglarna nyper tag om mundelarna. Med en vridande rörelse drar du sedan ut fästingen. Kontrollera att inga mundelar sitter kvar.
Man bör alltid ta bort fästingar så fort som möjligt. Borrelia och anaplasmabakterier förs över till hunden (eller oss) efter 24-48 timmar. Kolla därför dagligen din hund så det inte sitter fästingar på den. TBE däremot kan överföras mycket snabbare, så låt inte fästingarna ramla bort av sig själva!